İzmit'te bacağındaki toplardamar tıkanıklığı olan vatandaş Kalp
Damar Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Duygu Durmaz tarafından yapılan müdahale ile
sağlığına kavuştu.
Bacaklarındaki şikinlik şikayetyle İzmit Seka
Devlet Hastanesi'ne başvuran hastaya yapılan tetkiklerde
toplardamarlarında tıkanıklık olduğu tespit edildi.Lokal anestezi
altında anjiyo eşliğinde gerçekleştirilen operasyon ile damar
temizlenerek hasta tamamen sağlığına kavuşturuldu.
Halk dilinde “toplardamarda pıhtı oluşması” olarak bilinen derin ven trombozu, vücudun herhangi bir bölgesinde ana toplardamarların pıhtıyla tıkanması anlamına gelip; en sık bacaklarda ya da kalçanın uyluk bölümünde gelişmektedir.En tipik belirtisi ayaklarda şişlik ve ağrıdır.
Kalp ve damar cerrahisi polikliniğine bacaklarında ağrı, şişlik ve basamama şikayetleri ile başvuran hastalarda; yapılan muayene ve çekilen toplardamar ultrasonu ile tanı konup; tedavi planı yapılmaktadır.
Tedavide geç kalınması sonucunda; bacaklarda oluşan şişlik ve ağrı kronikleşerek; yaşam boyu sürebilmekle beraber daha da önemlisi pıhtı koparak akciğeri besleyen damarlara ulaşıp aniden kan akımının kesilmesine yol açan ve akciğer embolisi olarak adlandırılan ölümcül bir tabloya yol açabiliyor.
“Derin ven trombozu özellikle ilk 2 haftada tespit edildiğinde, pıhtının erimesine yönelik kateter sistemleri yardımıyla yapılan tedavilerde oldukça başarılı sonuçlar alınabiliyor.
erken müdahale edilmediği takdirde şişliğin ayak bileklerinden bacaklara, hatta kasıklara kadar ilerleyebildiği ve özellikle ayağa kalkıldığında basmayı önleyecek kadar şiddetli ağrılar da gelişebildiği görülmektedir. Hastalık ilerledikçe uzun dönemde varis oluşumu ve açık yaralar gibi sorunlar da yaşanabiliyor.
Derin ven trombozu diz altı bölgesindeki damarlarda gelişmişse kan sulandırıcı ilaç tedavisine başvuruluyor. Ancak kanın sulandırılması pıhtıyı eriten veya yok eden bir tedavi yöntemi değildir. İlaç tedavisi yeni bir pıhtı oluşumunu önleyip ayrıca da pıhtının akciğere atma riskini en aza düşürebilmektedir.
Bacaktaki damarların çoğu pıhtıyla kapanmışsa veya pıhtı kasık bölgesine kadar ulaşmışsa ilaç tedavisinin yeterli gelmeyeceğini vurgulayarak, “Bunun soncunda şişlik gibi sorunlar yaşam boyu devam edebileceği, hatta ilerleyen yıllarda postrombotik yetmezlik adı verilen venöz ülser, yani bacakta yara açılması ve tıkanıklığa bağlı varis oluşumu, bacaklarda ağırlık, dolgunluk hissi ile gece krampları, kaşıntı yanma, şişme ve ağrı gibi şikayetlerle seyreden bir tablo gelişebilmektedir.Dolayısıyla damarda yaygın pıhtı mevcutsa veya pıhtı kasık seviyesine kadar uzanmışsa anjiyo işlemiyle ameliyathane de lokal anestezi eşliğinde damar içinden pıhtı temizlenmesi yöntemine başvurululması önerilmektedir.
Hastanemiz son 3 aydır bu tedavi yöntemine uygun hastalarımıza ; ameliyathane ortamında lokal anestezi eşliğinde bacak toplardamarlarındaki pıhtılar farmakomekanik( hem pıhtı eritici ilaç hem de mekanik olarak pıhtı parçalayan kateterler ile) yöntemler ile bu pıhtılar temizlenmektedir. Böylece hastalarımızın bacaklarında ciddi ağrı ve şişlikleri kısa sürede gerilemektedir.