Diyabet Hastalarına Müjde '' İnsulin Pompası '' Hastanemizde Uygulanmaya Başladı
07 Haziran 2018

İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde toplumumuzun en büyük problemlerinden olan Diyabet Hastalığı konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Tip 1 Diyabet Hastalarına İnsülin Pompası uygulanarak bu cihaz sayesinde hastaların yaşam kaliteleri ciddi oranda artıyor. İnsülin Pompalarının önemine dikkat çeken Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Hekimi Uz.Dr.Halil Demirkan ”İnsülin pompaları özellikle bu tip hastalarda şeker düzeyinin dengelenmesi adına çok ciddi faydalar sağlamaktadır. İnsülin pompası, tüm gün sürekli ve az miktarda insülin salgılayarak, kan şekerinin daha düzgün olmasını sağlar. Hastalar bu yöntemi kullandıklarında günde 4 defa enjeksiyon yapma zorunluluğundan kurtulurlar. Bu cihaz hastaların yaşam kalitesini çok ciddi oranda arttırır. Hastalar daha az günlük değişiklik ve gelecek için daha az endişe duymaktadır. Bu pompayı kullanan kişilerin eski tedavilerine dönme olasılığını sadece % 2-3’tür. Bu kişilerde şekerin çok iyi gitmesi nedeni ile diyabete bağlı oluşabilecek problemlerde ciddi oranda bir azalma olmaktadır.

İnsülin Pompası Kimlere Önerilir ?

Pompa hastası özellikle tip 1 diyabet hastası olmalıdır. Özellikle 4 öğün insülin yapan hastalarda çok daha efektif bir başarı sağlayabilmektedir. Hasta genç ve cihazı kullanabilir olmalıdır. Özellikle genç ve dinamik bir iş yaşamı olan hastalarda cihaz çok daha faydalı olmaktadır. Özellikle şeker dinamiğinde çok ciddi sorunların gözlendiği gebelik ve ergenlik çağında bu cihazın kullanımı çok daha pratik ve başarılı olmaktadır.

İnsülin Pompası Nasıl Uygulanır ?

İnsülin pompası uygulanmasına karar verilen hastalarda ilk olarak C-GMS adı verilen bir cihaz takılır. Bu cihazın görevi 72 saat boyunca 10 dakikada bir şeker düzeylerini kaydetmektir. Bu şeker düzeyleri incelenerek hastanın günlük alacağı insülin dozu belirlenir. Bu işlemin ardından çok basit bir uygulama ile cihaz vücuda takılır. Cihaz takılmasının ardından hastaya cihaz ile ilgili eğitim verilir. Son aşamada ise hastaya karbonhidrat sayımı eğitimi verilerek günlük cihaz insülin değişikliklerini kolay yapabilmesi sağlanır. Bu sayede kişi gıda alımı, egzersiz ve sosyal faaliyetlerinde daha özgür hareket etme imkanı yakalar.”