İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde Klinik Eczacılık Birimi Çalışmalarına Devam Ediyor
27 Haziran 2018

Tüm eczacılık bilgilerinin hasta yararına kullanılması olarak bilinen klinik eczacılık, eczacılığın icra edildiği her alanda akılcı ilaç kullanımı bilim ve uygulamasıyla ilgilenen eczacılık alanı olarak tanımlanmaktadır. Klinik eczacılık, ilacın ve eczacının olduğu her alanda uygulanabilmektedir. Klinik eczacıların tüm bu hizmetlerle sağlığa ve ekonomiye faydalı olduklarını gösteren çok sayıda farmakoekonomik çalışma görmek mümkündür.

Bizim hastanemizde de uzun zamandır faaliyet gösteren klinik eczacılık birimi hasta tedavisine sistematik yaklaşım, hastadan iyi bir ilaç öyküsü alınması, hasta eğitimi, ilaç tedavisi izlemi, sağlık ekibine ve hastaya ilaç danışmanlığı, ilaç kaynaklı sorunların saptanması ve önlenmesi, klinik farmakokinetik hizmeti gibi genel görevlere sahiptir.

Hastanemizin klinik eczacılık biriminde görevli eczacılarımız Betül AKÇAY ve Duygu Yeşim DİKMEN hastanemizde verilen klinik eczacılık hizmetleri hakkında şunları söyledi:

Hasta odaklı eczacılık olarak bilinen klinik eczacılık hizmetiyle hastalarımıza aldıkları tedaviler hakkında eğitimler yapıyor ve onları ilaçların etkileri, ilaç etkileşimleri, saklama koşulları, bir doz almayı unuttuklarında ne yapmaları gerektiği gibi konularda bilgilendirmeler yapıyor, olabilecek ilaç hatalarını önlemeye çalışıyoruz. Hastalarımızdan ve sağlık çalışanlarımızdan aldığımız geri dönüşlerde hasta memnuniyetinin de oldukça yüksek olduğunu görmekteyiz.