Temiz Eller, Sağlıklı Nesiller
El hijyeni çok önemlidir. El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak her zaman gündemde olmasına rağmen ne yazık ki az önemsediğimiz bir konuya dönüşüyor. El hijyeni konusu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim verilerek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yine de hatırlatmak ve bu konuda neyi nasıl yapmamız gerektiğini bir kez daha anlatarak vurgulamak istedik.
Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra
El yıkamanın çeşitleri
Sosyal el yıkama
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.
Hijyenik el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30sn’dir.
Cerrahi el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.
El yıkama sırasında atlanılan bölgeler
En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.
El hijyeninin önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.
El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastaları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Temiz Eller, Sağlıklı Nesiller
El hijyeni çok önemlidir. El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak her zaman gündemde olmasına rağmen ne yazık ki az önemsediğimiz bir konuya dönüşüyor. El hijyeni konusu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim verilerek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yine de hatırlatmak ve bu konuda neyi nasıl yapmamız gerektiğini bir kez daha anlatarak vurgulamak istedik.
Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra
“Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.”
El yıkamanın çeşitleri
Sosyal el yıkama
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.
Hijyenik el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30sn’dir.
Cerrahi el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.
El yıkama sırasında atlanılan bölgeler
En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.
El hijyeninin önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.
El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastaları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Temiz Eller, Sağlıklı Nesiller
El hijyeni çok önemlidir. El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak her zaman gündemde olmasına rağmen ne yazık ki az önemsediğimiz bir konuya dönüşüyor. El hijyeni konusu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim verilerek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yine de hatırlatmak ve bu konuda neyi nasıl yapmamız gerektiğini bir kez daha anlatarak vurgulamak istedik.
Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra
“Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.”
El yıkamanın çeşitleri
Sosyal el yıkama
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.
Hijyenik el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30sn’dir.
Cerrahi el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.
El yıkama sırasında atlanılan bölgeler
En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.
El hijyeninin önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.
El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastaları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Temiz Eller, Sağlıklı Nesiller
El hijyeni çok önemlidir. El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak her zaman gündemde olmasına rağmen ne yazık ki az önemsediğimiz bir konuya dönüşüyor. El hijyeni konusu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim verilerek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yine de hatırlatmak ve bu konuda neyi nasıl yapmamız gerektiğini bir kez daha anlatarak vurgulamak istedik.
Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra
“Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.”
El yıkamanın çeşitleri
Sosyal el yıkama
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.
Hijyenik el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30sn’dir.
Cerrahi el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.
El yıkama sırasında atlanılan bölgeler
En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.
El hijyeninin önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.
El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastaları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.
Temiz Eller, Sağlıklı Nesiller
El hijyeni çok önemlidir. El hijyeni ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak her zaman gündemde olmasına rağmen ne yazık ki az önemsediğimiz bir konuya dönüşüyor. El hijyeni konusu dış ülkelerde çocuk yuvalarında eğitim verilerek başlar ve birçok devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye eğitimle devam eder. Konunun ülkemizde sağlık sektöründe ve gıda sektöründe ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat yine de hatırlatmak ve bu konuda neyi nasıl yapmamız gerektiğini bir kez daha anlatarak vurgulamak istedik.
Ellerimizi ne zaman ve ne sıklıkta yıkamalıyız?
- Her tuvalete gidişten sonra
- Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen
- Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce
- Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze, meyveye dokunduktan sonra
- İşten evinize dönmeden önce, evinize vardıktan sonra
- Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulak karıştırdıktan sonra
- Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra
- Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra
- Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce
- Herhangi bir tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce
- Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes, malzeme dahil) sonra
- Hasta kişilere dokunduktan ya da tokalaştıktan sonra
- Para saydıktan sonra ve çöplere dokunduktan sonra
“Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.”
El yıkamanın çeşitleri
Sosyal el yıkama
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır. En az 15 sn’dir.
Hijyenik el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliğinden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır. En az 30sn’dir.
Cerrahi el yıkama
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır. Geçici flora öldürülür, uzaklaştırılır. Bu yıkamada dezenfektanlar da kullanılır. Tırnaklar fırçalanır, eller dirseklere kadar yıkanır. 3-5 dk’dır.
El yıkama sırasında atlanılan bölgeler
En çok unutulan bölgeler kırmızı, daha az unutulan bölgeler mor.
El hijyeninin önemi
Doğada, dokunduğumuz her şeyde çok sayıda mikroplar bulunmaktadır. Ellerimiz günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikrop barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroplar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
‘El yıkama’ önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabildiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur.
El yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastaları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur. Elle dokunduğumuz eşyalar ve gereçlerde kirlenme olur ve kirletirler. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima ellerimizi yıkamalıyız.