Verem, Bulaşıcı Ama Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır
11 Ocak 2019

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İzmit Seka Devlet Hastanesi güçlü hekim kadrosuyla her branşta vatandaşların yüzünü güldürüyor. Toplumun bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir (06-12 Ocak). Bu kapsamda Hastane Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz hekimi Uz.Dr.Serpil Şahin Tüberküloz (Verem ) hastalığı hakkında vatandaşları uyarıyor.

Verem, Hala Dünya’da En Çok Ölüme Sebep Olan Hastalıklardan

Tüberküloz; halk arasında bilinen adıyla verem, hala Dünya’da en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biridir. Solunum yoluyla yani hasta olan kişi konuştuğunda, öksürdüğünde ve hapşırdığında ortama yayılan tüberküloz mikrobu ile bulaşmaktadır. Toplumda çoğu insan bu mikroba maruz kalmakta ancak hepsinde hastalık oluşmamaktadır. Bu bakteri kişinin zayıf anını kollamakta, vücut direnci düştüğünde hastalık oluşturmaktadır. Aylar boyunca anlaşılmayabilir... Uzun süren öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, ateş, öksürmekle ağızdan kan gelmesi, çok ilerlemiş hastalarda nefes darlığı hastalığın en önemli semptomlarındandır.

Tedavide Olmazsa Olmaz Sağlıklı Beslenme

Hastalığın tanısında; hastanın hikayesi çok önemli olmakla birlikte, çekilen akciğer grafisi ve kan tetkiklerinin yanında balgamda mikrobun görülmesi hastalık için tanı koydurucudur. Sonrasında ise sağlıkla beslenme ve ilaç tedavisi tedavinin temel prensiplerindendir. Verem, Bulaşıcı Ama Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır.