İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde Diyabet Pompası Eğitimleri Devam Ediyor
22 Haziran 2018

İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde  toplumumuzun en büyük problemlerinden olan Diyabet Hastalığı konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Tip 1 Diyabet Hastalarına İnsülin Pompası uygulanarak bu cihaz sayesinde hastaların yaşam kaliteleri ciddi oranda artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonunun son yaptığı tahminlere göre dünya üzerinde yaklaşık 382 milyon diyabetli bulunmaktadır ve bu rakam 25 yıldan daha az bir süre içerisinde 592 milyonun üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir.175 milyon insanın ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı düşünülmektedir. İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde daha çok üniversite hastanelerinde takılan Diyabet Pompası işlemi yapılıyor.Hasta ve hasta yakınlarına cihaz eğitimleri hız kesmeden devam ediyor. Konu Hakkında bilgi aktaran Hastane Diyabet Hemşiremiz Elif Fidan “Diyabet tedavisinde kan şekerinin normale yakın düzeylerde tutulmasında insülin pompası en önemli yeniliklerdendir. İnsülin pompası, sağlıklı bireylerdeki pankreasın insülin salınımını taklit eden bir sistemdir. Son yıllarda boyutu ve ağırlığı iyice küçülen insülin pompası, özellikle tip 1 diyabetlilerin hayatına konfor getirmiştir. Dünya genelinde yaklaşık 450 bin diyabetli insülin pompası kullanmaktadır. Pompa kullanıcıları kalem ya da enjeksiyon tedavisi kullanıcılarına göre daha iyi kontrol sağlayabilmekte ve HbA1c değerlerinde düşme görülmektedir. İnsülin pompası, yemek alışkanlıkları, egzersiz, tatil zamanları, stres, hastalık durumlarına göre insülin kontrolünde kolaylık sağladığı için, kişilerin yaşam seçimlerinde esneklik ve özgürlük tanımaktadır. Kalem tedavisinde insüline göre gıda alınırken, pompa tedavisinde yenilene göre insülin yapılmaktadır. Daha önce kullanılan günlük insülin miktarında pompaya geçiş ile beraber yüzde 15-25 ‘lik azalma gerçekleşir. İnsülin pompa tedavisi Tip 1 veya yoğun insülin tedavisi alan Tip 2 diyabette, hem fiziksel hem mental olarak insülin pompa tedavisini başlamaya ve devam etmeye istekli, diyabet tedavisini uygulayan sağlık personeli ile sık iletişimde bulunabilecek ,karbonhidrat sayımı yapabilecek diyabetliler için uygundur. İnsülin pompa tedavisi uygulanacak diyabetli hastaneye yatışından itibaren multidisipliner ekip yaklaşımıyla değerlendirilir. Hastanede yattığı sürede karbonhidrat sayımı, kan şekeri ölçümleri, hipoglisemi yönetimi, bazal-bolus insülin dozlarının hesaplanması, insülin pompasının hazırlanması ve uygulaması, pompa malzemelerinin temini, raporlandırılması gibi konularda eğitimleri verilir .” diyerek insülin pompasının önemini aktardı.

• IMG_5412 - Kopya.jpg
  • IMG_5418 - Kopya.jpg