Seka Devlet'te, Kemik Ölçümü Hizmeti İle Vatandaş Mutlu

İzmit Seka Devlet Hastanesi geçtiğimiz aylarda hizmete soktuğu Kemik Dansitometri hizmeti ile hasta ve hasta yakınları memnun etmeye devam ediyor. Özellikle yaşlı hastalarda Osteoporoz hastalığını teşhis etmek için kullanılan bu hizmet, aynı gün içerisinde kemik yoğunluğu ölçümü yapılarak hasta memnuniyetini arttırıyor.

KEMİK DANSİTOMETRE NEDİR VE NE İÇİN YAPILIR ?

Kemik yoğunluk ölçümüdür. Yani kemiğin kırılganlık riskini belirleyen ölçüm yöntemidir. Osteoporoz saptanırsa kişinin aldığı ilaçtan faydalanma oranı için ilaç takibi de belirli aralıklarla bu cihaz ile yapılmaktadır. Osteoporoz hastalığındaki bir insan bir ağrı hissetmediğinden verilen ilaçları almaktan vaz geçiyor ve bu da  sessizce hastalığı arttırmaktadır.

SAKINCASI VARMIDIR ?

Günlük hayatta alınan radyasyon kadar X ışını kullanılır. Hiçbir yan etkisi yoktur.

NASIL ÇEKİLİR?

15 dakika civarında yatarak yapılan bir işlemdir. Ağrı kesinlikle yoktur. Hareket etmeden yatmak gerekmektedir.

HANGİ HASTALARA UYGULANIR ?

* Kemik kaybı riski olan insanlarda,
*  Menopoza girmiş tüm kadınlarda,
* 65- 70  yaş üstü erkeklerde,
* Kırık öyküsü geçirmiş insanlarda,
* Kemik kaybına neden olan hastalıklarda,
Uzun süre hareketsiz kalınması zorunda kalan insanlara,
* Röntgen filmlerinde kemik yoğunluğunda azalma görülen hastalarda,
*  Tiroid hormonu, Kortizon, içeren ilaçları ve sara ilaçları kullanan insanlarda; kemik ölçümü yapılması gereklidir.

İlk çekim normal ise 3 yılda bir kontrol amaçlı çekimler önerilmektedir. Kemik kaybı söz konusu ise kontrol periyodunu tedaviyi yapan hekim belirleyecektir.

Herhangi bir hazırlık gerektirir mi?

Herhangi bir hazırlık gerektirmez. Arzu edilen zamanda yapılabilir.