Op.Dr.Ali Altıntaş Uyardı ''Mevsim Geçişlerine Dikkat

Sonbahar mevsimine giriliyor, soğuklar kapımıza dayanmaya başladığında hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şikayetlerimiz artıyor. Peki neden? Bunun cevabını İzmit Seka Devlet Hastanesi K.B.B Klinik Şefi Op. Dr. Ali Altıntaş veriyor.

- Hapşırma, Burun akıntısı ve Burun tıkanıklığı Mevsimsel Alerjik Rinit Hastalığı Belirtisi Olabilir.. -

İzmit Seka Devlet Hastanesi K.B.B Klinik Şefi Op.Dr.Ali Altıntaş, bu durumun “Mevsimsel alerjik rinit” olarak tanımlandığını ve burunda şiddetli akıntı, kaşıntı, tıkanıklık ile göz kaşıntısı gibi belirtilerin bu kişileri canlarından bezdirecek hale getirdiğini söylüyor. Ayrıca İlkbaharda Polen mevsiminde de aynı şikayetlerle karşılaşıldığını belirten Dr.Altıntaş, kişinin alerjisi olan polenin havada bulunduğu sürenin bitiminde şikayetlerin de bıçak gibi kesildiğini belirtiyor.

- Soğuk algınlığı ile karıştırmayın..-

Birçok kişi bahar aylarında yaşadığı belirtileri soğuk algınlığı olarak nitelendiriyor ve geçiştiriyor. “Hava ısındı, ince giyindim, üşüttüm”, “Rüzgar çarptı, soğuk aldım” gibi tahminlerle bilinçsiz ilaç kullanımına yönelen kişiler, bir yıl sonra aynı belirtileri yaşadıklarında yine aynı yanılgıya düşüyor. Oysa mevsimsel alerjik riniti soğuk algınlığından ayıran temel faktör hapşırma sıklığı. Bu kişiler bazen o kadar sık ve arka arkaya hapşırıyor ki korkup hastanelerin acil servislerine başvuruyor. Belirtiler özellikle sabahları yani güneşin yükselip polen keselerinin patladığı saatlerde daha fazla görülüyor.

- Genetik bir yatkınlık olabilir.. -

Mevsimsel alerjik rinit herhangi bir zamanda, yaşta ortaya çıkabiliyor. Sebebi ise anne ve babanızda ya da aile bireylerinizde arayabilirsiniz. Eğer annede alerjik durum varsa bebekte çıkma oranı yüzde 20-30, anne ve babada varsa da bu oran yüzde 60-65’ lere kadar çıkıyor. Dr. Ali Altıntaş, buradaki en önemli konuyu şöyle açıklıyor: “Bebek alerjik yatkınlık ile doğuyor. Bu şekilde doğmak bir hastalık değil, onu ortaya çıkaran nedenler var. Bebeği dikkatli yaşatırsak ve doğru beslersek, sporunu düzenlersek bu hastalığın ortaya çıkmasını önleyebiliriz. Kolay olmayacağı aşikar ama bu mümkün…”

- Nasılsa geçer demeyin! Doktorunuza başvurun.. -

Dr. Altıntaş, Nasılsa geçer diyen ve bir süre ilaç kullanarak geçiştirenler için ise için ise “İlaçlar kişinin düzeyine göre ayarlanan dozlar kullanılması gerekiyor. İlaçlar yavaş etki eden şekilde yapıldığı ve uzun süreli kullanım olacağı için alerji mevsimi öncesi başlanması öngörülüyor.”