Endokrin Ve Metabolizma Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Halil Demirkan İle 'Ramazan Ayı Ve Diyabet Hastalığı' İle İlgili Söyleşi

Ramazan ayı geldi çattı. 16 saati bulacak oruç sürelerinin kronik hastalıkları olan vatandaşlarımıza sağlık açısından sakıncaları olabilir. Hastanemiz Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Hekimimiz Uz. Dr. Halil Demirkan ile bu konu hakkında söyleşi gerçekleştirdik.

Mustafa Berber : Halil Bey, öncelikle teşekkür ederiz bizi kırmayıp naçizane bilgileri bizlerle paylaştığınız için.

Halil Demirkan: Ben teşekkür ederim.Konumuza Diyabet Hastalığı üzerinden başlamak istiyorum. Diyabet hastaları için Oruç tutmayı tercih etmek kişisel bir karardır. Ramazan başlamadan önce oruç tutma konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Hangi hastaların oruç tutamayacağı hangi hastaların tutacağı ve hangi şartlarda
(tedavi ve diyet değişiklikleri) doktorla görüşülerek belirlenmelidir.

- Hangi Tip 2 Diyabet hastaları oruç tutmaktan kaçınmalıdır? -

Diyabetinize ilave olarak tehlikeli komplikasyonların bulunması halinde oruç tutmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Hemen Ramazan'dan önceki ay içerisinde bilinç kaybına neden olmuş veya başka şahısların yardımı gerektirmiş hipoglisemi atağına maruz kalmış ya da kan şekeri düzeyi düşen veya yineleyen hipoglisemi atakları hikayesi olan diyabetikler ilk yüksek risk grubu sınıfındadırlar ve Ramazan süresince oruç tutmamaları gerekir .

- Oruç için riskli hastalar kimlerdir ? -

* Kan şekeri sık sık normalin altına (<60-70 mg/dl) düşenler,
* Hipoglisemilerini fark etmeyen hastalar,
* Kan şekeri düzeyleri iyi ayarlanmamış hastalar,
* Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde diyabet koması atlatmış veya öncesinde koma hikayesi olan hastalar,
* Tip 1 hastaları ve insülin yada çoklu hap tedavisi alan tip 2 diyabet hastalar,
* Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,
* Kronik böbrek yetersizliği olan ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar,
* Gebe diyabetliler,
* Yalnız yaşayan diyabet hastalar,
* Yaşlı diyabet hastalar

- Tip 2 diyabet hastası olan bir kişinin oruç tutmadan önce dikkate alması gereken riskler nelerdir? -

Hipoglisemi (kan şekerinin aşırı düşmesi) nedir?
Oruç tutmak, gün boyu yemek yemediğiniz için kan şekeri düzeyinizi etkileyebilir.
Hipoglisemi veya düşük kan şekeri, kandaki glikoz düzeyi vücudun ihtiyaçlarını
karşılayamayacak kadar düşmesiyle meydana gelir. Belirli diyabet ilaçlarıyla birlikte alınması
gereken öğünler arasındaki uzun aralıklar hipoglisemi atağına neden olan en önemli risk
faktörleri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, oruç tutarken kan şekeri düzeyinizi daha sık
kontrol etmeniz önem taşır.

- Tip 2 diyabet hastalarında görülen hipoglisemi belirtileri nelerdir ? -

・Zihin bulanıklığı
・Baş dönmesi
・Sersemleme
・Kalp çarpıntısı
・Sinirlilik hali
・Baş ağrısı
・Açlık
・çabuk sinirlenme
・Terleme

- Düşük kan şekeri düzeyinin önlenmesi neden önemlidir? -

Tehlikeli tıbbi sonuçlara yol açabildiğinden hipogliseminin önlenmesi önemlidir. Hipoglisemi tedavi edilmezse, bilinç kaybı, kriz gibi acil müdahale gerektiren sonuçlara yol açabilir.

- Hiperglisemi nedir? -

Hiperglisemi, veya yüksek kan şekeri düzeyi, kandaki şeker miktarının çok fazla artmasıyla oluşur.
Kan şekerinin aşırı yükselmesi kısa dönemde şeker komasına neden olabilir. Sık veya uzun süreli hiperglisemi sinirlerde, damarlarda ve vücudun diğer organlarında hasarlara neden olabilir.

- Hipergliseminin belirtileri nelerdir? -

・ Kilo kaybı
・ Yorgunluk
・ Susamada artma
・ Konsantrasyon kaybı
・ Sık idrara çıkma, şuur değişiklikleri, koma

Hiperglisemi fazla gıda almış, enfeksiyonlar yada ilaç dozlarının ayarlanmamış olmasından kaynaklanabilir.

- Yüksek kan şekeri düzeyinin önlenmesi neden önemlidir? -

Kan şekeri düzeyinin çok yükselmesi hastanın bilincini kaybetmesine ve komaya girmesine neden olabilir.

- Oruçla ilgili dikkat edilmesi gereken diğer hususlar nelerdir ? -

Sıcak veya nemli iklimlerde daha tehlikeli olabilen dehidrasyon veya aşırı vücut sıvısı kaybı, oruç tutma esnasında kısıtlı miktarda sıvı alınmasından kaynaklanır. Dehidrasyonun belirtileri şunlardır: Ağızda kuruluk, kas krampları, bulantı, kusma ve kalp çarpıntısı・Tromboz veya kan damarlarında pıhtılaşma riski dehidrasyonla birlikte artabilir.

・Diyabetik ketoasidoz vücutta hiç (veya yeteri kadar) insülinin olmaması nedeniyle vücudun glikozu enerji kaynağı olarak kullanamaması, bunun yerine yağları kullanması durumunda oluşan ciddi bir komplikasyondur. Diyabetik ketoasidoz riski, ilaçların dozunu (özellikle insülin dozlarını) düşme girişiminiz halinde daha yüksek olabilir, bu nedenle tedavide bir değişiklik yapmadan önce mutlaka sizinle ilgilenen sağlık profesyoneliyle tedavi rejiminiz hakkında görüşünüz.

- Tedavide yapılacak değişiklikler nelerdir ? -

Belirli diyabet ilaçları (insülinin ya da vücuttan insülin salınımını artırarak etki eden ilaçlar) oruç tutarken hipoglisemi riskinizi artırabilir. Bu nedenle, kan şekeri düzeyinizin Ramazan süresince etkili bir şekilde kontrol altında tutulmasını sağlamak için tedavi rejiminizin değiştirilmesi gerekebilir. Sizinle ilgilenen sağlık personeliyle mevcut tedavi /dozaj ve gerekli düzenlemeler hakkında görüşünüz.

- Hangi hallerde sağlık açısından risk kabul edip oruç bozulmalıdır? -

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamanız halinde orucunuzu derhal bozun ve sizinle ilgilenen sağlık personeline danışın:

・Hipoglisemi (düşük kan şekeri) ・kandaki glikoz 60 mg/dl düzeyinin altında yada kan şekeri herhangi bir değerde iken hipoglisemi bulgusu varsa
・Hiperglisemi (yüksek kan şekeri) ・kandaki glikoz 300 mg/dl düzeyinin üstün de ve klinik durumda değişme varsa

M.B : Vermiş olduğunuz bilgiler için ve bizleri kırmadığınız için çok teşekkür ederiz Halil Bey.
H.D :Biz teşekkür ederiz.