Hepatit ‘Korkulu Rüyanız Olmasın'

Sağlık tesisimizde 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında vatandaşlara farkındalık yaratmak ve onları bilgilendirmek amacıyla stant kuruldu. Hastane Yöneticimiz Op.Dr.Sadullah Kıvanç Tunç, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Canan Yılmaz, Sağlık Bakım Hizmetleri Birim Sorumlumuz Elif Yalçın’ın da katıldığı standa, Göğüs Hastalıkları Hekimimiz Uz.Dr.Olcay Bulut Bildirici, Dahiliye Hekimimiz Uz.Dr.Fatma Şahin, Enfeksiyon Hemşirelerimiz Sevdiye Recepoğlu, Nergis Şen, Poliklinik Hizmetleri Sorumlu Hemşiremiz Zeynep Erol, Göğüs Hastalıkları hemşirelerimiz Meryem Yıldırım Çalışkan, Merve Yeşilkır, Özge Öztürk de hazır bulundu.
Hepatit hastalığı hakkında kurulan stantta hasta ve hasta yakınları hastalık hakkında bilgilendirilerek broşür ve sarı balon dağıtıldı. Ayrıca hemşirelerimizin takmış olduğu kırmızı kan, sarı hepatit anlamı taşıyan kurdelaları ile giymiş oldukları slogan içerikli tişörtler renkli anların yaşanmasına neden oldu.

HEPATİT NEDİR?

Hepatit, Karaciğerimizin iltihaplı rahatsızlıklarına verilen isimdir diye tanımlanabilir. Çoğu kez sarılık rahatsızlığı ile kendini aksettiren hepatitlerin aşamalarında karaciğer yetmezliği belirtileri de kendini gösterebilir. Hepatitin bir çok nedeni olabilir. Bu sebeplerin ilk sırasında virüsler gelmektedir. Aynı zamanda parazitler, mantarlar, bakteriler, alkol kullanımı, alınan kimi ilaçlar ve bazı zehirli maddeler hepatit oluşumuna sebep olabilmektedir. Hepatit rahatsızlığının had denen şekilleri ve müzmin olan şekilleri bulunmaktadır.
Had viral( virüsler tarafından yapılan) hepatit: Bu rahatsızlığı yapan üç tip virüs olduğu tespit edilmiştir. Hepatit A virüsü ''Enfeksiyöz Hepatit''ini; Hepatit B virüsü '' Serum Hepatit''ini yapmakta etkendir. Aynı zamanda A ve B olmayan bir virüs çeşidiyle de hepatit belirtileri kendini gösterebilmektedir. Bu virüsün ismi de Non A Non B virüs hepatitidir. Aynı zamanda son dönemlerde hepatit yapan virüslere delta adında bir virüs de eklenmiştir. Hepatit rahatsızlığının tüm tiplerinde karaciğer hücrelerinde ölüm, gribi andıran bir ön süreç, sarılık oluşumu ve ardından çoğu kez hastalığın düzelmesi ile neticelenen bir olay aşaması vardır.