İsg Uzmanımız Salih Başlarlı İle Söyleşi

İzmit Seka Devlet Hastanesi olarak çalışanlarımızı, hasta ve hasta yakınlarımızı bilinçlendirmek ve en doğru bilgilere ulaştırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz röportajlara bir yenisini daha ekledik. Hastane İSG Uzmanı Salih Başlarlı ile iş hayatı ve özel hayatı hakkında bilgi alışverişinde bulunduk.

Hoş geldiniz Salih Bey. Bize Kendinizi Tanıtır mısınız?

Teşekkürler. Adım Salih Başlarlı. Evli 2 çocuk babasıyım. Yaklaşık 28 yıllık çalışma hayatıma 1989 yılında başladım. 1996 yılında Makine Mühendisi olup çalışma hayatıma Mühendis olarak devam ettim. 2016’dan günümüze kadar da A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Hastanede Çalışmakta Olduğunuz Birim Hakkında Bilgi Verir misiniz?

Hastanemizde 2016 yılı Ocak ayında İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimini kurduk. Birimimiz, bugüne kadar tüm çalışan personellerimizin gerek iş sağlığı, gerek iş güvenliği ve gerekse de meslek hastalıklarına yakalanmamalarına  yönelik  yaptığı çalışmalard , tüm kadrolu , stajyer ve  alt işverenlerin çalışanlarına gerekli eğitimler  veriyor , Acil durum tatbikatlarını Sivil Savunma Birimi ile beraber planlayıp yaptırıyor, çalışanların periyodik sağlık muayenelerini  yapıyor.

Birim Çalışanları Hakkında Bilgi Verir misiniz?

İşyeri Sağlık ve Güvenlik  Birimimizde İşyeri Hekimi olarak Üroloji Uz.Dr. Fikret ÖZBAKIR,   C sınıfı İş Güvenliği  Uzmanı Mak.Müh. Sedat TOPAL  ve Diğer Sağlık Personeli olarak da Hemşire Ebru İNCİ  ile görev  yapmaktayız.

Peki. Ne Gibi Çalışmalar Gerçekleştiriyor sunuz ?

Birimimiz tarafından her çalışan için çalışma talimatları hazırlandı, Kişisel Koruyucular Donanımlar için hazırlıkları tamamladı. Periyodik muayene – bakım ve beraberinde hidrostatik test çalışmalarını sürekli yürütüyoruz. Hastanemizde oluşturulan Risk değerlendirme ekibi tarafından tüm birimlerimizin risk değerlendirilmesi yapılmakta. Risk değerlendirmeleri ve risk değerlendirme öncelik durumları belirlenerek bu sıralamaya göre risklerin giderilip çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun şartların oluşturulması için çalışılmaktayız. İş Güvenliği Uzmanlarımızca her gün saha denetimleri  yapılmakta, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği  konularına duyarlılıkları denetlenmekte ve gerekli durumlarda da önlemler aldırılmaktadır.

Biraz da özel hayatınızdan konuşalım, evli ve 2 çocuk babasıyım demiştiniz? İş ve ev arasında sizi en çok zorlayan durum nedir?

Bilindiği gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 2012 yılında çıktı. Bu Kanun Kamu Kuruluşu olan bizim hastanemizde de bir çok düzenleme ve çalışma yükümlülükleri getirmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü hastane personelimize aşılamak için gerek eğitimler olsun gerekse de uygulamalar olsun bir sürü çalışmalar yapıp gerekli önlemler almaktayız. Burada aldığımız güvenlik önlemlerini ev hayatında da uygulamaya başladım. Bu da aile bireyleri arasında benimsenme ve kabullenme konusunda sıkıntı doğurmaktadır. Örneğin, hiç yangın tüpü bulundurmadığım eve yangın söndürme tüpü tedarik ettim. Duman algılama dedektörü montajı yaptım ve acil durum müdahaleler konusunda da eşim ve çocuklarımı bilgilendirmeye çalışıyorum. Küçük çocuğum bundan etkilenerek oyuncak yangın söndürme tüpü alarak kendi kendine tatbikatlar yapıyor(Gülüyor).

İş yerindeki mi, kendi evinde ki Salih Bey mi sizi tam olarak yansıtıyor?

İş yerimde farklı bir Salih, ev hayatımda farklı bir Salih olarak kendimi görüyorum. İş yerinde gösterdiğim düzen tertibi ev hayatımda tam olarak uyguladığım söylenemez. Her zaman iş yerindeki Salih olmayı isterim.

Hastanedeki Sosyal Yaşamınız da Herkes Tarafından Bilinmekte. Mesela Voleybol Turnuvasında Hastane Olarak Aldığınız Başarı Hakkında Konuşabilir miyiz?

Bütün spor dallarına ilgili biriyim. Ancak futbol, voleybol ve masa tenisini amatörce aktif olarak yaptım. Fırsat buldukça da bunları yapmaya çalışıyorum. Bahsettiğiniz Voleybol Turnuvasında da Hastanemizin Voleybol Takımımızın başarısı için elimden gelen gayreti göstermeye çalıştım. Benim için bu zaman kadar başarı simgesi liderlik-şampiyonluktan ibarettir. Maalesef turnuva finalinde yaşadığımız şanssızlıklar neticesinde ikinci olduk. Birinci olan takımı canı gönülden kutluyorum ama şimdiden önümüzdeki turnuva hazırlığını yapmayı planlıyorum.

Son Olarak Söylemek İstedikleriniz Nelerdir?

Bilindiği gibi büyük facialar küçük ihmallerden oluşur. Amacımız, çalışanlarımızın son cümlelerinin “Keşke” olmaması için İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına riayet edip her gün  iş kazası ve meslek hastalıklarına maruz kalmadan  ailelerine, sevdiklerine kavuşmalarıdır.

“KAZA TEMENNİ EDEREK DEĞİL TEDBİR ALINARAK ÖNLENİR - ÖNCE TEDBİR SONRA TEVEKKÜL” diyoruz.

Teşekkür Ediyorum. Bize Zaman Ayırdığınız İçin..

Rica Ederim. Ben teşekkür ediyorum