Sivil Savunma Uzmanımız Nilüfer Mostura İle Söyleşi

İzmit Seka Devlet Hastanesi olarak çalışanlarımızı, hasta ve hasta yakınlarımızı bilinçlendirmek ve en doğru bilgilere ulaştırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz röportajlara bir yenisini daha ekledik. Hastane Sivil Savunma Uzmanımız Nilüfer Mostura ile iş hayatı ve özel hayatı hakkında bilgi alışverişinde bulunduk.

-Merhaba Nilüfer Hanım? Kendinizi Tanıtır mısınız?

Ardahan Doğumluyum evli ve 2 çocuk annesiyim. Çalışma hayatıma 1992 yılında  Ardahan İl Sivil Savunma Müdürlüğünde  başladım. 1998 yılında Kocaeli İl Sivil Savunma Müdürlüğüne naklen tayin olduktan sonra 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası ile 2005 yılı arasında İl Kriz Merkezinde görev aldım. 2004 yılında görevde yükselme sınavı ile Sivil Savunma Uzmanı olarak Kocaeli İl Özel İdaresine oradan da 2009 yılından beride Hastanemizde Sivil Savunma Uzmanı olarak görev yapmaktayım.

- Sivil Savunma Nedir? Biraz bilgi verebilir misiniz?

Sivil savunmanın tanımına baktığınızda: Düşman saldırılarına karşı halkın can ve mal kaybının en az seviyeye indirilmesi, hayati önem taşıyan her türlü resmi ve özel tesis ve kuruluşların korunması ve faaliyetlerinin devamını sağlayacak iyileştirmenin yapılması, savunma gayretlerinin halk tarafından en yüksek seviyede desteklenmesi ve halkın moralini yüksek tutmak için alınacak her türlü silahsız koruyucu ve kurtarıcı tedbir ve faaliyetlerinin yürütülmesidir.

Ülkemizdeki Sivil Savunma Hizmetleri, ilk olarak 1928 yılında yürürlüğe konulan “Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa Ve Muhafazası Talimnamesi” ile düzenlenmiştir.

1958 yılında çıkarılan ve 28 Şubat 1959 tarihinde yürürlüğe konulan 7126 sayılı “Sivil Müdafaa Kanunu”nun adı daha sonra 586 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “Sivil Savunma Kanunu” olarak değiştirilmiştir. Sivil Savunma Hizmetleri halen bu kanuna göre Başbakanlık Afet ve Acil DurumYönetim Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

-Biriminizin Görev alanı nelerdir?

Sivil savunma, afet, acil durum, seferberlik ve koruyucu güvenlik hizmetlerinin düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesinden kurumun üst yöneticisi yetkilidir. Üst yönetici bu görevleri sivil savunma uzmanları eliyle yerine getirir.

Biz birim olarak hastanemizde sivil savunma, afet ve acil durum, seferberlik, koruyucu güvenlik hizmetleri, tahliye, ikaz-alarm, sığınaklar, KBRN ile ilgili iş ve işlemleri koordine etmek, planlamak, uygulanmasını takip etme hizmetlerini yürütmekteyiz. Tabi bu kavramları burada ana başlıkları ile verdik ama oldukça geniş bir mevzuatımız var.

- Hastanede yaptığınız çalışmalardan biraz bahsedelim..

Hastane Afet ve Acil Durum Planının yapılması, koordinasyonu, sivil savunma planlama çalışmalarının yürütülmesi ve yukarıda belirttiğim tüm hususlarda planlama çalışmalarının yapılması, eğitimlerin düzenlenmesi, tatbikatların organizasyonu  birimimiz çalışmaları arasında.

- Hastanede verdiğiniz eğitimler nelerdir?

Her yıl düzenli olarak tüm personelimize yönelik olarak temel afet bilinci, yangın, tahliye, afet ve acil durum, KBRN, YORA (Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması) , UMKE  (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi)‘nin tanıtımı konularında   eğitimler veriyoruz. Sivil savunma planlama çalışması ve HAP planı çerçevesinde de ilgili personellerimize eğitim vermek görevlerimiz arasında.

Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da yılda en az bir kez hastanemiz personeline yönelik yangın eğimi vermektedir.

- Tatbikatlar hangi konularda ve hangi sıklıklarda yapılıyor. Tatbikatlara hazırlık sırasında yardım alıyor musunuz?

Hastanemizde ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yılda en az 3 tatbikat yapmaktayız. Bunlardan biri masa başı tatbikat, biri saha tatbikatı bir diğeri de yangın tatbikatı.Tatbikatlarımızda hastanemiz yönetim ve personelleri ile birlikte çalışıyoruz. Her meslek grubundan personelimiz bu tatbikatlara iştirak ediyor. Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı özellikle saha ve yangın tatbikatımızda destek veriyorlar. Sizlerin vasıtasıyla yardımlarını esirgemeyen İtfaiye Daire Başkanlığına çok teşekkür ediyorum.

- KBRN konusunda güzel bir üniteye sahibiz bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Hastanemiz Sağlık Bakanlığının KBRN konusunda referans gösterdiği 3 hastaneden biri. KBRN Ünitesi ilimiz için önemli bir ünite.  Ünitemizde aynı anda 3 hastayı dekontamine (arındırma) yapabiliyoruz. Ayrıca sedyeli hastada kabul edebiliyoruz. Bu konuda yetişmiş bir ekibimiz var. KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer)  vakası olarak gelen hastalarımızı önce ünitemize alarak kıyafetlerinden ve bulaştan arındırıyor ve   tedaviye alıyoruz.

- Biraz da özel hayatınızdan konuşalım, evli ve 2 çocuk annesiyim demiştiniz? İş ve ev arasında sizi en çok zorlayan durum nedir?

Klasik bir çalışan anne olarak  her işe  yetişmeye çalışmak beni en çok zorlayan durum sayılabilir .   Eşimin ve çocuklarımın desteği ile zorlukları aşıyoruz diyebiliriz.

- İş yerindeki mi, kendi evinde ki Nilüfer Hanım mı sizi tam olarak yansıtıyor?

Hem evde hem iş yerinde aynıyım. İş disiplinini de ev disiplinini de önemsiyorum. İşim için de evim içinde elimden geleni yapma gayreti içerisindeyim.

- Bize zaman ayırıp vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.