Akılcı İlaç Danışma Merkezi Fark Yaratıyor

İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde tüm Eczacılık bilgilerinin hasta yararına kullanılması olarak bilinen klinik eczacılık, eczacılığın icra edildiği her alanda akılcı ilaç kullanımı bilim ve uygulamasıyla ilgilenen eczacılık alanı olarak tanımlanmaktadır.

Eylül 2016 ‘dan beri ayaktan ve yatan hastalara hizmet vermekte olan Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi ve Klinik Eczacılık Birimi hakkında uygulamadan son derece memnun kaldığını ifade eden hasta yakınlarımızdan biri olan Nurten Algör ile birim  sorumlu Eczacımız Betül AKÇAY ile sizin için bir röportaj hazırladık.

Eczacımız size ve diğer hastalarımıza ilaçları ve tedavileri hakkında eğitimler yapıyor .Bu uygulamayı nasıl buldunuz ve neler söylemek istersiniz?

‘’ Eczacımız bize ilaçları hangi amaçla kullandığımızı, nasıl ve ne zaman kullanacağımızı, ilacımızı unuttuğumuzda ne yapmamız gerektiğini ve  nasıl muhafaza edeceğimizi aktaran eğitimler verdi. Mesela  nefes açıcı olarak kullandığımız nebülizatörün kullanımını nelere dikkat edilmesi gerektiğini, kullandıktan sonra temizlik ve bakımının nasıl yapılacağını bize uygulamalı şekilde anlattı.  Açıkçası bize bu bilgiler daha önce hiç  anlatılmamıştı. Benzer rahatsızlıklardan dolayı ben ya da eşim çeşitli merkezlerde tedavi gördük ancak bu uygulamayla bu hastanede karşılaşıyoruz.  Son derece memnun kaldığımız bu uygulama ile Eczacı Betül Hanıma ve ilgi  alakalarından dolayı da tüm servis çalışanlarına teşekkür ederiz. ‘’dedi.

Betül hanım, yaklaşık 8 aydır Klinik Eczacılık Biriminin Eczacılığını Ve Sorumluluğunu yapıyorsunuz. Hastalarımızın bu uygulamayla ilgili  tepkileri nelerdir ?  Bize  konu hakkında neler söylemek istersiniz?

‘’Eczacılık mesleğinin hizmet alanının her geçen gün genişlemekte olduğunu görmekteyiz. Akılcı ilaç kullanımından sağlık ekibine ilaç danışmanlığı yapmaya kadar  eczacılar  hastanın ve ilacın olduğu her alanda önemli sorumluluklara sahipler.  Ben de kendi hastanemde Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi ve Klinik Eczacılık Biriminin Eczacısı olarak hem ayaktan hem de yatan hastalarımıza aldıkları tedaviler hakkında onların zihninde şüpheye yer vermeyecek şekilde hasta eğitimleri yapıyorum. Bu uygulamayla hastaların tedavi uyumu artmakta ve ilaç kaynaklı yaşayacakları muhtemel sorunlar azalmaktadır. Klinik  Eczacılık uygulamalarının Farmakoekonomik faydalarının olmasının yanında, halkın sağlık okur yazarlığına da önemli katkıları olmaktadır. Hastanemizde vermiş olduğum bu hizmetten dolayı  çok sayıda ayaktan ve yatan hastanın faydalanıyor olması bu birimin halk sağlığının geliştirilmesi açısından önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor.

Hastalarımızın uygulamadan memnuniyetinin yüksek olması, kendilerine vermiş olduğum bilgiler doğrultusunda ilaçlarını kullanıyor olmaları,  daha önce yaşamış oldukları ilaç kaynaklı sorunları daha az yaşadıklarını ifade etmeleri ise son derece memnuniyet verici.’’ ifadelerini kullandı.