İzmit Seka Devlet Hastanesi'nde Kök Hücre Başarısı

İzmit Seka Devlet Hastanesinde ayak yüzeyel ve derin toplardamar sisteminde ileri derece yetersizlik olup; buna bağlı ayakta renk değişikliği ve bilek iç yüzde ülsere yarası olan; 32 yaşındaki İ.P. adlı hasta, hastanede ilk kez uygulanan kök hücre nakli ile tedavi edildi.

İlaç ve Çeşitli Tedavilerle Sonuç Alınamamış

Kök hücre tedavisi hem atar hem de toplar damar hastalıklarında uygulanabilen bir yöntem olmakla beraber, İzmit Seka Devlet Hastanesi’nde ileri derece derin venöz yetersizliği olan ve operasyon önerilmeyen, son 1 yıldır dış merkezde ilaç ve varis çorabı ile tedavi edilen ve sol ayak bileği iç yüzde ülsere yarası oluşan ve giderek yarası genişleyen hastaya kök hücre nakli uygulandı. Hastanın karın bölgesinden alınan yağ hücrelerinden ayrıştırılan kök hücreler, ülser çevresine uygulandı.

Kök Hücre Nedir?

Kök hücreler, insan vücudunda bulunan ve her türlü vücut hücresine dönüşebilen ana hücrelerdir. Sınırsız bir çoğalma ve farklılaşma kapasitesine sahiptirler. Nerede bir zedelenme veya onarım ihtiyacı varsa, oraya giderek gereken hücre tipine dönüşür ve hasarı onarırlar.

Kök hücreler “kaynaklandıkları dokuların hücrelerine farklılaşabildikleri gibi, özel biyolojik sinyallerle kaynaklandıkları hücreden başka özel hücreye de farklılaşabilirler. Bir organizma olgunlaşırken, kök hücrelerin sayısı azalır. Dolayısıyla, erişkin kişilerde dokularda az sayıda kök hücre bulunmaktadır. Bu nedenle, bir organın yenilenme kapasitesi, yaşla birlikte  kök hücre sayısının azalmasından dolayı düşmektedir.

Kök hücre tedavisinin amacı vücuttaki az miktarda yer alan kök hücre sayısını artırıp, yoğunlaştırmak ve iyileşmeyen dokunun iyileşmesini  hızlandırmaktır. Böylece yaraların kapanması sağlanmaktadır.